Christians ”Mousesports” EM – TIPS! Spelstopp Fredag kl 20.45 (10/6)

Likt som vi hade för två år sedan då VM-tipset var populärt kommer nu EM-tipset och det är 13 EM-matcher som vi ska fokusera på. Det är dock mer än en omgång som gäller. Bla så finns Ryssland på tipset två gånger och likaså Slovakien. Sverige inleder mot Irland och redan nu tycker jag det […]

Likt som vi hade för två år sedan då VM-tipset var populärt kommer nu EM-tipset och det är 13 EM-matcher som vi ska fokusera på. Det är dock mer än en omgång som gäller. Bla så finns Ryssland på tipset två gånger och likaså Slovakien. Sverige inleder mot Irland och redan nu tycker jag det är en bra spik till 53 % Varför? Det får ni veta i matchinfon. Krönikan är på 256 rader som är reducerat till 100 kr jämfört med som det brukar vara nämligen 512 rader. Trevlig läsning och Heja Sverige!!

Namnlös

1. Frankrike – Rumänien               1

Frankrike har på väldigt länge fått in ett lag som arbetar för varandra. Man har spelare som verkligen spelat bra i sina klubblag och nu vill fansen ha guld. Landet vill ha guld. Frankrike som jag höll på i VM 98 var ett landslag där fotbollen inte riktigt var så stor som den är idag. Lens blev ligamästare men rugbyn var fortfarande störst. Ett VM-guld förändrade en hel nation. Man vann även EM 2000 och frånsett silvret i VM 2006 har det gått tungt för nationen Frankrike när det handlar om fotboll. Inre plågsamheter med bla spelare som inte riktigt sköt sig, slagsmål och avstängningar. Nu har enligt mig Deschamps fått in en laganda jag inte riktigt sett sedan 2006 då Zidane bar laget på sin axlar. Nu är det premiär och Rumänien står för motståndet. Rumänien släppte bara in två mål under hela kvalet så räkna med ett tight försvar och med EMs längsta spelare i mål. Risk för tillknäppt och 0-0 så krysset är givet i det här läget. U-tecknet är en etta utan tvekan.

2. Albanien – Schweiz              2

Av Frankrike, Rumänien, Schweiz och Albanien så är Schweiz det laget som ska vinna Grupp A. Det pga att man är bäst rankad av alla lag i gruppen. Nämligen plats 15. Nu är jag dock inte ett dugg imponerad av Schweiz rent spelmässigt och trots man var en centimeter från att spela 1-1 mot Argentina i 2014s år VM så var egentligen EM-kvalet en liten besvikelse. Man nådde dock EM och nu gäller det att få till alla bitar. Schweiz vars spelare har en stark koppling till Albanien, dvs Inler, Shaqiri, Xhaka, för nämna några möter nu ett lag som är bättre än på väldigt länge. Jag tror nog inte Albanien går vidare från gruppen men det finns alla möjligheter att med tanke på Schweiz-spelarnas bakgrund så kommer Albanien ge allt och på ett sätt ge ett bevis att ”ni valde fel landslag” Albanien kan ta poäng här och tom vinna och jag tror att Albanien kan göra det. Schweiz är ett bättre lag och får U-tecknet. Det här är ett mer prestigemöte än många vill tro det är.

3. Wales – Slovakien             X

Jag såg som dom flesta Sveriges match mot Wales och där imponerade inte Wales för fem öre. Visst kan tog det förmodligen ganska lugnt men bakom storstjärnan Bale och Ramsey är det ganska tunt och i viss mån kan Wales skrälla. Man slog bla Belgien med 1-0 hemma och spelade 0-0 borta så fotboll kan laget. Slovakien som har Hamsik som sin stora stjärna slog bla Tyskland med 3-1 och har malt ner Spanien i EM-kvalet. Jag ser Slovakien som det bättre laget här, man har imponerat och har bredden.

4. England – Ryssland             1

Första spiken på menyn och den får England som gick felfria i EM-kvalet. Man har fått till ett bra lag med Hodgson just nu men vi alla som följer fotbollen vet att England, som inte vunnit något stort sedan 1966 suktar efter ett guld. Finns chansen i år? Absolut men då måste alla bitar falla på plats. Vardy och Kane samt Rooney måste fungera och framförallt tror jag man måste slå Ryssland, tappar man poäng här så kan det komma in den typiska negativa engelska attityden och då kan hela EM vara förstört. Jag tror dock England vinner här. Ryssland har blivit bättre sedan Capello fick sparken men det är återigen på Rysk mark man är som bäst.  Jag tror även att skadan på Dzagoev blir för tung att hantera.

5. Turkiet – Kroatien              2

Andra spiken på kupongen får Kroatien som hade ett bra EM-kval. Man har ett lag fyllt med talanger och bla Rakitic och Modric på mittfältet med en tung anfallare i Mandzukic i anfallet så är Kroatien ett väldigt svårt lag att möta. Turkiet avslutade EM-kvalet väldigt starkt och ska inte underskattas. Dock tror jag Kroatien är för svåra och vinner det här. Mittfältet vinner.

6. Polen – Nordirland             1

Polen har hamnat i en grupp med Tyskland och Ukraina och premiärmatchen mot Nordirland. Klass mot Hjärta och Polen får helt klart ett utgångstips helt enkelt för man är ett bättre lag. Man blev tvåa bakom Tyskland i en väldigt svår grupp och bla slog man tyskarna med 2-0 för första gången sedan 30-talet. Polen har som sagt Lewandowski, stjärnan från Bayern som många polacker tror på och även jag tror på honom. Killen har haft en magisk säsong bakom sig med 30 mål i Bundesliga och det blir han som bär laget på sina axlar. Nordirland kommer spela det typiska brittiska med mycket hjärta och kamp. Kan det räcka? Japp. Det tror jag. I alla fall för ett kryss men jag tror inte Polen förlorar det här.

7. Tyskland – Ukraina                 1

Världsmästaren Tyskland har nu kommit in i en generationväxling där många tunga spelare likt Mertesacker, Lahm bla har slutat och nu är det upp till Neuer, Hummels, Boateng, Muller m.m att bära detta Tyskland. Man fick en olycklig skada på Rudiger på första träningen och in kommer förmodligen 20 åriga Tah från Leverkusen in och det kan bli bu eller bä. Tyskland är helt klart klassen bättre än Ukraina men Ukrainsk fotboll är inte dålig med bra spelare från bla Kiev, Shakhtar och stjärnan Konoplyanka så kan man rubba Tyskland vars lag är ungt och försvaret är oprövat. Krysset ska med här som i Polens match.

8. Irland – Sverige              2

Sverige är i EM och det ska bli så kul att se vad det här laget kan göra. Jag är nästan säker på att vi går vidare från gruppen. Men då måste vi slå Irland som vi bla gjorde inför kvalet till VM 2014. Irland är ett tungt lag likt Nordirland men lite bättre men får Sverige igång sitt spel, likt det mot Wales så tar vi dom. Bra spik på 53 % att chansa på men i ett större system ska nog krysset med. Irland genrepade mot Vitryssland och förlorade den matchen och det räknar jag faktiskt som en flopp. Massa tankar i truppen eller kanske en väckarklocka?

9. Spanien – Tjeckien            1

Efter floppen i VM så laddar nu Spanien om med en trupp med gammalt och med ungt men där man även förlorade mot Georgien med 1-0 i genrepet. Inget man hade räknat med och nu blir det lite som Irland. Massa tankar eller en väckarklocka. Jag tror nog dock på det sistnämnda. Spanien är bra, för bra egentligen att förlora mot Tjeckien som jag inte tycker är något speciellt just nu. Man gick vidare från en tuff grupp mot bla Holland, Island, Turkiet för nå detta EM men annars tycker jag anfallet känns tungt. Defensiv i 90 minuter lär inte funka här.

10. Belgien – Italien             X

Belgien och Italien är två andra lag i Sveriges grupp och vinnaren här tror jag vinner gruppen. Jag tror starkt på att Italien får ihop ett bra lag och lär komma långt. Italien är dock ganska svåra att lita på. Man kan vinna VM men i nästa mästerskap så kan man åka ut redan ur gruppen. Gäller för Conte att få till det och det finns helt klart potential till det. Rutinen kommer även avgöra här. Dvs det jag kallar mästerskapsrutin. Belgien är inga duvungar men har inte direkt kanske haft en perfekta uppladdningen med bla 1-1 mot Finland. Belgien fixar dock minst ett kryss men ska något lag vinna är det Italien. Kompany kommer bli otroligt sakna för Belgien likt Marchisio i Italien.

11. Österrike – Ungern          1

Ungern hade ingen chans mot Tyskland i genrepet och mot Norge i playoff hade man en gnutta tur. Man var helt klart spelmässigt sämre men gjorde målen och det är det som räknas. Ungern känns dock tillsammans med Albanien och Tjeckien som EMs svagaste lag. Österrike har gått bra sedan själva landet inte ens ville att man skulle spela hemma-EM 2008. Man är ett duktigt lag nu och unga Alaba är den stora stjärnan i laget och med rutin som tex Harnik och Janko så är Österrike ett lag faktiskt som kan slå alla i den här gruppen. Jag tror man tar sig förbi Ungern med uddamålet. Därför får dom min spik.

12. Portugal – Island                1

Jag väljer att ta med Island här på kupongen. Mest kanske för jag vet att Lagerbäck kan och Island kan om dom vill. Det negativa är att dom fått en reaktion efter man blivit klara för EM och förlorat och bla släppt in den del mål. Senast blev det dock en 4-0 seger över lille landet Liechtenstein och det var mer en match som man skulle vinna och gå in i EM med en vinnarkänsla. Kan man dock slå Portugal? Portugal med färska CL-vinnarna Pepe och Ronaldo i spetsen är ett okej landslag men inte mer. Man har bara nått en snarlik framgång i EM eller två om vi räknar med semiförlusten 2000. Då blev det silver 2004 i hemma EM efter en skrällförlust mot Grekland. Vart jag har Portugal det vet jag inte riktigt, dock är dom ett bättre lag än Island och har spännande ungtuppar på gång. U-tecknet får helt klart Portugal.

13. Ryssland – Slovakien                2

Vi har redan pratat om Slovakien och om Ryssland i sina första matcher. Dels mot England och mot Wales. Kan inte riktigt analysera fram hur det ska gå här eftersom jag inte vet resultatet i omgång 1. Vem blir piskad att vinna? Vem kan spela lugnt och hoppas på en poäng och säkra avancemang? Många aspekter. Generellt så känns det som att både Ryssland och Slovakien kan vinna här. Kan slå varandra. Slovakien är dock ett bättre lag rent moralmässigt just nu.

comments powered by Disqus